Mateří kašička je sekret medonosné včely používaný k výživě larev a dospělých včelích královen. Je vylučována žlázami umístěnými v hypofaryngu včelích chovatelek a je podávána všem larvám v koloniích, bez ohledu na jejich pohlaví nebo kastu.
Během procesu vytváření nových královen staví dělnice speciální královské buňky. Larvy v těchto buňkách jsou krmeny velkým množstvím mateří kašičky. Tento typ výživy spouští vývoj morfologie královny, včetně plně vyvinutých vaječníků potřebných k kladení vajíček.
Mateří kašička se někdy používá v alternativní medicíně v rámci apiterapie. Často se prodává jako doplněk stravy pro lidi. Evropský úřad pro bezpečnost potravin však dospěl k závěru, že současné důkazy neumožňují tvrdit, že konzumace mateří kašičky má prospěšné účinky na lidské zdraví.
Ve Spojených státech podala Food and Drug Administration žalobu na společnosti, které uváděly na trh produkty na bázi mateří kašičky s nepodloženými tvrzeními o jejich přínosech pro zdraví.
Jak se mateří kašička vyrábí?
Mateří kašička je vylučována žlázami v hlavě dělnic a je podávána všem včelím larvám, ať už se z nich stanou trubci (samci), dělnice (neplodné samice) nebo královny (plodné samice).
Po třech dnech se larvy trubců a dělnic již nekrmí mateří kašičkou, ale larvy královen tuto speciální látku dostávají po celou dobu svého vývoje[citace nutná].
Z čeho se skládá mateří kašička?
Mateří kašička se skládá z 67 % vody, 12,5 % bílkovin, 11 % jednoduchých cukrů (monosacharidů), 6 % mastných kyselin a 3,5 % kyseliny 10-hydroxy-2-dekanové (10-HDA). Obsahuje také stopové prvky, antibakteriální a antibiotické složky, kyselinu pantotenovou (vitamín B5), pyridoxin (vitamín B6) a stopy vitamínu C, [2] ale žádné vitamíny rozpustné v tucích: A, D, E nebo K.
Mateří kašička se skládá z přibližně dvou třetin vody, jedné osminy bílkovin, 11 % jednoduchých cukrů, malého množství vitamínu C a různých stopových prvků a enzymů.
Účinky mateří kašičky na organismus
Mateří kašička může u lidí vyvolat alergické reakce, od kopřivky přes astma až po smrtelnou anafylaxi. Výskyt alergických vedlejších účinků u osob, které konzumují mateří kašičku, není znám. Riziko alergie na mateří kašičku je vyšší u osob, které trpí jinými alergiemi.
Mateří kašička se sbírá z buněk včelí královny a prodává se jako doplněk stravy nebo v krémech na pokožku za účelem zlepšení produkce kolagenu. Používá se také k úlevě od předmenstruačních a postmenopauzálních příznaků a ke zlepšení celkového zdraví.
Pro kosmetiku
Mateří kašička je oblíbenou přísadou do krémů na pokožku a výzkumy potvrzují její použití jako zesilovače kolagenu. Stimulací produkce kolagenu v pokožce mateří kašička také pomáhá chránit pokožku před účinky ultrafialového záření.
Epigenetické účinky
Včelí královny a dělnice představují jeden z nejvýraznějších příkladů fenotypového polymorfismu řízeného prostředím.
I kdyby dvě larvy měly identickou DNA, z nichž jedna byla vychovávána jako dělnice a druhá jako královna, obě dospělé včely by se výrazně lišily v celé řadě charakteristik, včetně anatomických a fyziologických rozdílů, délky života a reprodukční schopnosti.
Královny tvoří ženskou sexuální kastu a mají velké aktivní vaječníky, zatímco dělnice mají pouze rudimentární a neaktivní vaječníky a jsou funkčně sterilní. Vývojové rozdělení na královny a dělnice je epigeneticky řízeno diferenciální výživou mateří kašičkou; zdá se, že je to způsobeno specificky proteinem royalaktinem.
Samice larva, která se má stát královnou, je krmena velkým množstvím mateří kašičky, což spouští řadu molekulárních událostí, které vedou k vývoji královny.
Potlačení exprese enzymu, který metyluje DNA u čerstvě vylíhnutých larev, mělo podobný účinek jako mateří kašička na vývoj larv; většina jedinců s redukovanou úrovní metylace DNA se stala královnami s plně vyvinutými vaječníky.
Tento objev naznačuje, že metylace DNA u včel medonosných umožňuje diferencovaně modifikovat expresi epigenetických informací v závislosti na nutričním příjmu.
Mohou lidé jíst mateří kašičku?
Při perorálním užití: Mateří kašička je PRO VĚTŠINU LIDÍ PRAVDĚPODOBNĚ bezpečná, pokud je užívána v odpovídajících dávkách. Dávky až 4,8 g denně po dobu až 1 roku byly použity bezpečně. U astmatiků nebo alergiků může mateří kašička vyvolat závažné alergické reakce.
Způsobuje mateří kašička přibývání na váze?
Doplnění mateří kašičky významně snížilo průměrnou tělesnou hmotnost, zatímco ve skupině s placebem došlo k nevýznamnému zvýšení.
Jak se mateří kašička pěstuje?
Mateří kašička se sbírá tak, že se kolonie s pohyblivými rámy stimulují k produkci včelích královen. Mateří kašička se sbírá z každé královské buňky (plástu), když jsou larvy královen staré asi čtyři dny.
Jsou to jediné buňky, do kterých se ukládají velké množství; když se mateří kašička podává larvám dělnic, podává se jim přímo a ty ji konzumují postupně, jak se produkuje. Zatímco buňky larev královen jsou „naplněny“ mateří kašičkou mnohem rychleji, než ji larvy mohou konzumovat. Proto je sklizeň mateří kašičky praktická pouze v buňkách královen.
Dobře spravovaný úl může během sezóny trvající 5 až 6 měsíců vyprodukovat přibližně 500 g (18 oz) mateří kašičky. Jelikož se jedná o produkt podléhající zkáze, musí mít producenti okamžitý přístup k vhodnému chladírenskému skladu (například domácí ledničce nebo mrazáku).
V něm se mateří kašička skladuje, dokud není prodána nebo přepravena do sběrného centra. Někdy se do mateří kašičky přidává med nebo včelí vosk, což má podporovat její konzervaci.
Je mateří kašička drahá?
Cena je ~100 €/kg ve velkém balení, ale může být mnohem vyšší v zpracované formě (jako tablety, kapsle nebo lahvičky), kde může jeden kilogram stát spotřebitele až 3 300 €. Mateří kašička je tekutina bohatá na živiny.
Je mateří kašička totéž co med?
Na rozdíl od medu je mateří kašička přirozeně hořká a kyselá. Dělnice včely tuto látku vylučují ve svých žlázách, aby nakrmily své larvy a královny. Ačkoli to může vypadat nechutně, chuť nebrání lidem v používání mateří kašičky jako doplňku ke zlepšení různých zdravotních stavů.