Včely a med

Včela domácíjenejúžasnějším tvoremve světěhmyzu. Tělo včely je křehké, její život je krátký a má mnoho nepřátel. Přesto jsou tyto znepokojivé nevýhody ignorovány, zatímco včela denně plní svůj úkol.strong>nevýhodyjsou ignorovány, protože včela každý den plní svůjúkolsbíránínektaruapyl, které přinášejí do úlu, aby budoucígeneracevčel mohly prosperovat. Včela je dokonce připravena zemřít, aby bránilaúlu.

I když v průběhu dějin lidé azvířataplenili úly, aby ochutnalimed<, včela přežila a přizpůsobila seklimatickým podmínkáma podmínkám, které se velmi liší od těch, ve kterých byly včely poprvé zaznamenány. V tomto článku se dozvíte, jak včely vyrábějí med a jak člověk odhalil jejichtajemství.

Včely vstupující do úlu

Proč včely produkují med?

Včely jsouinteligentníapraktické. Najaroa vlétojsou včelydělnicezaneprázdněné sběrem nektaru a pylu, aby si vytvořilyzásobymedu nazimu. V chladných zimních měsících by včely mimo úl nepřežily. V zimě jsou také velmi vzácné zdroje potravy.

Jste neochvějným fanouškem včel? Objevte našikolekci předmětů a nápadů na dárky s motivem včel

Včely medonosné vyrábějí během teplých měsíců co nejvíce medu, aby mohly kolonie přežít „mrtvé období“. Med se používá kkrmenímladých včel. Nové včely se živí nektarem a pylem, aby byly silné a připravené k práci hned na jaře.

Du miel

Med

Cenný nektar

Hlavními zdroji potravy včel jsou pyl, nektar a med. Pyl je bohatý nabílkoviny a nektar poskytuje širokou škálucukrů; jsou tedy dobrýmzdrojem energiev krátkodobém horizontu. Včelysbírajínektar, který přinášejí doplástvev úlu, kde prochází procesemventilaceaodpařování, až se nakonec přemění na med.

Med je základním zdrojem potravy pro včely, zejména včely domácí. Med je zdrojem potravy bohatým na energii, cukry a hydrátyuhlíku. Med se nekazí a může být skladován v plástvích úlu. Teoreticky může být uchováván navždy, protože se v něm nemohou rozmnožovatbakterieahoubyse v něm nemohou rozmnožovat. To znamená, že med je ideálním zdrojem potravy pro zimu, kdy jsou zásoby nektaru a pylu vzácné. Abychom vám přiblížili, jak dlouho se med uchovává, v hrobkách některýchfaraonůbyl nalezen med, který byl stále poživatelný.

Med je pro včely nezbytný, protože během zimních měsíců musí udržovat při životě abzučetkoloniikolonieasi 10 000 včel. Čmeláci a vosy naopak nechávají svou kolonii uhynout a přežít nechávají pouze svoukrálovnu, což jim umožňuje produkovat velké množství medu. Domácí včely potřebují k přežití průměrné zimy nejméně 20 až 30 liber medu. Často se produkuje doplňkový med, aby se vyrovnalo spřirozeným predátorským chováním. Proto jsou ideální pro chov člověkem, zejména pokud jsou počasí během letních měsíců ideální.

Banner taška přes rameno s motivem včely

Kolik medu vyprodukuje jedna včela?

Jedna pracovitá včela vyprodukuje za celý svůj život (který může trvat od 36 dnů v létě až po 3–4 měsíce v zimě) dvanáctinulžičkymedu. To znamená, že na výrobu této jedné lžičky medu je potřeba 12 včel. Lahodná lžička medu smíchaná skašínebosmoothiemůže zpříjemnitsnídani<, ale při každém soustu si udělejte chvilku, abyste ocenili neopakovatelnou oddanost těchto malých hmyzích pomocníků!

Výhody medu

Existuje mnohostrong>výhodprozdraví, který se již po tisíciletí používá k léčbě mnohanemocí. Zde je několik z nich.

  • Med je dobrý prokrev
  • Med je bezpečnější než cukr
  • Med je dobrý pro příznivcejógy
  • Med máantibakteriálníaantiseptický.
  • Med je energetická potravina
  • Med pomáhátrávení
  • Med bojuje protiinfekcímkůže a
  • Med pomáhá dětemspát

Včely na vosku

Všechny včely produkují med?

Druhy včel

Včelí úl se skládá zkrálovny, stovek trubců a tisícůdělnic.

Včela medonosná dělnice

Dělnice tvoří 99 % populace úlu a pravděpodobně jsou jediným druhem včel, který jste kdy viděli. Jsou to samice a vykonávají téměř veškerou práci v úlu. Dělnice žijí přibližně 45 dní a jejich úkoly závisí na jejich věku.prácev úlu. Dělnice žijí přibližně 45 dní a úkoly, které plní, závisí na jejich věku.

Dělnice mají na starostikrmenílarv, péči o královnu,úklidúlu,kontrolult;strong>teplotu úlu,sbírat apřipravovat potravu,udržovatúkryta výrobumedových plástů.

Dělnice mábodec s háčkem, kterým chrání sebe i úl. Když je dělnice nucena bodec použít, zůstane bodec zaseknutý v kůži oběti. Když se včela pokusí od oběti odletět, bodec zůstane připojený kjedovému váčku, který pokračuje v pumpování jedu, dokud není prázdný. V důsledku toho dělnicezemře.

Nohy dělnice jsou vybaveny speciálními kartáčky, z nichž každý je určen k provádění různých úkolů, jako je kartáčovánípyl zočí, čištěnítykadla,otíráníprachuzkřídela balenípyluna zadních nohách. Další adaptací dělnice jsou dvěčelistive tvaru lžíce, které se pohybují horizontálně, aby sbíraly pyl a žvýkaly vosk. Pod zadečkem se nacházejí voskové žlázy, které slouží k stavběhnízdavčel a k ucpávání buněk včelího plástu.

Čmelák

Čmelácijsou jedinísamciv včelím roji. Mají jediný účel, a to pářenís královnami z jiných úlů. Žijí přibližně dvakrát déle než dělnice, tedy asi 90 dní.

Včelymedonosné mají velké kulaté tělostrong>a velké oči; nemají ani žihadlo. Když mají hlad, nekrmí se samy, ale vytáhnoujazyka čekají, až je nakrmí dělnice.

Včelysamcižijí v úlech pouze během jarních a letních měsíců, kdy se kolonie přepne do režimupřežití; v zimě úl opouštějí. Čmeláci opouštějí úl společně s novými královnami a směřují do oblastípáření, kde nejrychlejší čmeláci královny uloví. Jakmile se čmelák spáří, zemře. Zbývající čmeláci umírají, když dojde k nedostatku potravy na zimu.

Banner kožená peněženka s motivem včely

Královna

Každý úl má svou včelí královnu, která jematkoucelého úlu. Je jedinou samičkou, která se může pářit, a na jaře a v létě může naklást až 1 500vajíčekdenně. Před kladením vajíček královna zkontroluje každou buňku plástu, aby se ujistila, že ji dělnice řádně vyčistily.

Včelí královna má dlouhýbřichoa malá křídla a je mnohemvětšínež ostatní včely v kolonii. Královna produkuje speciální chemické látky, které dávají pokyny a ovlivňují chování její kolonie./p>

K vytvoření královen se nechají vylíhnout zdravéhlavědělnic, které se starají o larvy. Včelí královna žije přibližně pět let, což je výrazně déle než ostatní včely v kolonii. Předpokládá se, že je to způsobeno tím, že jejístravaskládá výhradně z mateří kašičky, což vede k lidskému přesvědčení, že mateří kašička může prodloužit život.

Jakmile se nové včelí královnynarodí,zabijívšechny ostatní rozvíjející se královny v úlu. Jakmile jsou dostatečně vyvinuté, opouštějí úl, aby se spářily azaložilyvlastní kolonii, obvykle po 5 až 12 dnech. Spáří se s více než tuctemtří dnů s více než tuctemtrubců, než se vrátí do úlu, abysneslysvá vajíčka. Královny už úl nikdy neopustí, pokud nemusí najít novýdomov, což obvykle dělají poté, co vytvoří novou včelí královnu.

Med

Je med včelí zvratky?

Myšlenka, že med je „vracení včel“, vychází ze skutečnosti, že včely žvýkají a vyplivují nektar, než ho přemění na med. Většina lidí s toutohypotézou, protože se jedná o látku, která sestupuje do jícnu a poté do druhého žaludku, než je vypuzena, což je případ zvratků.

Jedná se však o vícetechnickýpřístup k této hypotéze. Je třeba zde rozlišovat mezi regurgitací včel a zvracením savců/strong>na základě skutečnosti, že nektar a med zpracovávané včelami nikdy nepřicházejí do přímého kontaktu s potravou, která je nebo má být zpracována „trávicím“ způsobem, jako je tomu u potravy v žaludku savců.

Místo, kde včely ukládají nektar, je jako druhý žaludek, ale u včel medonosných se nikdy nepoužívá k trávení potravy. Naopak, jeho jediným účelem jeuchovávatnektar.

Včela

Jak se z pylů stává med?

Výroba medu je, jak si dokážete představit, processložený z několika kroků. Pojďme krok za krokem sledovat včely, které vyrábějí tento cennýpotravupro kolonie.

Krok 1: Dělnice sbírají nektar

Když dělnice najde svůjzdrojnektaru, její práce teprve začíná! Pomocí svého sosáku nasává nektar dovnitřkvětůa během jedné cesty navštíví často více než 100 květů.

Nektar spolu s trochou včelího slin se ukládá do speciálního váčku zvaného medový žaludek. Jakmile je medový žaludek plný, dělnice se vrací do úlu, aby tam uložila svůj náklad.

Krok 2: Dělnice předávají nektar domácím včelám

Po návratu do úlu čekají včely, nazývané domácí včely, na návratsběraček. Dělnice předávají nektar včelám, které na ně čekají, aby mohly skutečně zahájit proces výroby medu. Když je nektar žvýkán a předáván od včely k včele, enzymy mění jeho pH a další chemické vlastnosti..

V této fázi obsahuje směs nektaru a enzymů příliš mnoho vody, aby mohla být skladována během zimy. Včely se musí snažit ji vysušit.

Krok 3: Včely dehydratují med

Část vody je z medu odstraněna, když prochází z včely na včelu. Včely však používají dvě další metody kvysušenímedu. Nejprverozprostřoumed na plástu. Tento proces zvětšujepovrcha umožňuje větší odpařování vody.

Včely takévětránísvými křídly v blízkosti medu, aby zvýšilyprůtoka odpařují ještě vícetekutiny. Nakonec bude med obsahovat asi 17 až 20 % vody, oproti původním 70 %. Včely si za svou potravu opravdu tvrdě pracují!

Banner zlaté náušnice ve tvaru včely

Krok 4: Včely pokryjí plástev medu včelím voskem.

Posledním krokem procesu výroby medu je skladování. Med se ukládá do buněk plástu, kde zůstane, dokud včely nebudou připraveny jejspotřebovat. Aby med zůstal čerstvý, je každá buňka pokryta včelím voskem. Výrobavčelího vosku je dalším fascinujícím procesem.

Mnozí z nás považují med za samozřejmost. Stačí zajít do obchodu a koupit silahodnýmístní med, kterýochutnáme. Málokdy přemýšlíme o tom, kolik času zabere jeho výroba. Až příště přidáte pár kapek medu na toast/strong>nebo do čaje, poděkujte stovkám včel, které to všechno umožnily!

Včely vyrábějící med

Včelí vosk

Věděli jste, že vše, co včela dělá, je nějakým způsobem užitečné? Samozřejmě všichni známevýhodyavyužitímedu. Ale včely toho dělají mnohem víc! Vyrábějí i další důležité suroviny, které mohou lidé využívat: včelí pyl,mateří kašičkua včelí vosk. Včelí vosk možná nepřitahuje tolikpozornostijako med, ale hraje důležitou roli vúspěchukolonie.

Pokud jste to ještě neuhodli, včely žijí velmiuspořádanýmživotem. Každá z nich másvouroli v rámci kolonie, zejménaošetřovatelky, sběračky, čističky a dokonce i samotná královna. Je tedy logické, že jejich domovy jsou stejně plánované a funkční jako samotné včely. Jejich úly se skládají z malýchbuňkáchve tvarušestiúhelníku, které jsou dokonale navrženy tak, aby poskytovaly maximální úložný prostorskladovacípři minimálním použití včelího vosku.

Co je včelí vosk?

Včelí vosk jesložkaúlu. Včely rodu Apis jej produkují, aby mohly stavět šestiúhelníkové plástve, ve kterých žijí, pracují, vychovávají svémláďataaskladujísvé zásoby potravy. Ve své přirozené podobě je včelí vosk vlastně bílý nebo průsvitný. Zlatavou a světlou barvu, kterou si spojujeme s včelím voskem, získává, když je obarven pylem nebo propolisem.

Včelí vosk se skládá z přibližně 300různých složek. Jeho složení se může mírně lišit v závislosti na místě, kde včely žijí. Za produkci včelího vosku jsou zodpovědné dělnice. Mají speciální žlázy na spodní části svéhobřicha, kterévylučujívosk ve formě tenkých plátků zvanýchšupiny. Pojďme sledovat jednu z dělnic při výrobě včelího vosku!

Bannière prsten zlatá včela

Jak včely vyrábějí vosk?

První fáze začíná, když dělnice opustí úl, aby hledala pyl a nektar. Tyto včelypředávajínektar a med dalším včelám, které hosníapřeměnína vosk. Včely potřebují k výrobě vosku velké množství nektaru. Ve skutečnosti musí včelasníst<šest až osm liber medu, aby vyrobila jedinou libru včelího vosku!

Jakmile je cukr přeměněn na vosk, včely ho začnou vylučovat ze svých speciálních žláz. Vosk má nejprve podobu malých vloček, ale ostatní včely jej fascinujícím způsobemtvarujíaformují. Včely vytvoří<řetěz a předávají vylučovaný vosk podél řady. Každá včela postupně vosk žvýká, aby byl pružný a ohebný.

Jakmile vosk dosáhne ideálního stavu, včely mohou začít stavět šestiúhelníkové plástve. Plástve se poté naplní medem a pokryjí voskem, aby se zabránilo ztrátěvlhkosti.

Jak se získává včelí vosk?

Většinavčelařůzískává včelí vosk zvíčkůz vosku, které pokrývají každou medovou buňku. Pomocí horkého nože včelař víčka odstraní, shromáždí a poté roztaví, aby oddělil vosk od zbytků medu. Vosk je lehčí než med, a proto vyplave na povrch. Včelař odstraní vrchní vrstvu vosku a nechá jivychladnout, aby se z ní stalapevná hmota včelího vosku.

Výhody včelího vosku

Stejně jako vše, co včely vyrábějí, má i včelí vosk určitévlastnosti, díky nimž je velmiužitečnýv domácnosti. A protože se jedná o přírodní látku, mnoho lidí dává přednost výrobkům pro údržbu, krásu a pohoduobsahující včelí vosk před těmi, které obsahují neznámé a potenciálněnebezpečnéchemikálie. Včelí vosk je ceněn lidmi po celém světě pro svévyživujícíaléčivé<. Včelí vosk je prospěšný, protože:

  • Zadržujevlhkost, což z něj činí fantastický prostředek prosuchou pokožku.
  • Obsahujeantioxidanty, které dodávají pokožceleskazářivý vzhled.
  • Působí jako ochranný film, který chrání pokožku před škodlivými toxiny z okolního prostředí.
  • Chrání pokožku a zároveň jí umožňuje dýchat.
  • Má protizánětlivé účinky, a proto může být účinným prostředkem proti akné.
  • dýchat.
  • protizánětlivé účinky, a proto může pomoci při hojenířezůamodřin.
  • Obsahujevitamín A, který podporujeregenerace buněk

Včela sbírající nektar z květu

Závěr o včelách medonosných

Jak máte rádi med? Ve smoothie?Natřenýna toastu? Jako polevu napalačinkách? Tatoingrediencedodá každé pochoutce tu správnou šťávu a je tak přirozenělahodnáže tentozázrakmedu bezpochyby zbaštíte během několika vteřin. Nejúžasnější na tom je, že vše je výsledkem celoživotní prácemalého, ale neuvěřitelnětalentovaného: včely.

Med je bezpochyby lahodný a výživný! Život včel medonosných je zasvěcen podpoře kolonie. Každá včela má svou roli, kterou musí plnit, aby kolonie mohlaprosperovat. Produkce a skladování medu jsou jedním ze způsobů, jakým včely zajišťují úspěch úlu. Myslíme si, že proces výroby medu je úžasný! A co si o tom myslíte vy? Dejte nám vědět v komentáři! Než odejdete, přečtěte si také náš článek o housenkách motýlů!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *