Dnes jsme svědky vznikuhnutí, která se zasazují o jinou budoucnost, blíže přírodě a více v souladu s životním prostředím. Dochází k určitému návratu k jednoduchosti, který s sebou přináší jedinečné uvědomění si situace naší planety a budoucnosti, kterou nabídneme našim dětem.
Mezi těmito nadšenými iniciativami nabízílokální spotřeba v krátkých dodavatelských řetězcíchtmnohým domácnostem příležitost žít jinak díky uvědomění si svého způsobu spotřeby. Jezte zdravě, respektujte přírodu a podporujte místní producenty! Co víc si přát? Více se dozvíte v tomto článku.
Přímý prodej spotřebitelům: nový způsob prodeje
Vztah, který se nyní začíná vytvářet mezispotřebitelem, který se zajímá o své zdraví a svůj dopad na svět, a producentem, který chce zhodnotit své produkty, nabývá podoby solidární a rozumné spotřeby. Vyhýbání se množství zprostředkovatelů se pomalu stává novou normou a systém velkoobchodní distribuce v očích některých angažovaných lidí slábne.
Krátké dodavatelské řetězce zaujímají své místo v rámci změn směřujících kzdravější, klidnější a spravedlivější budoucnostipro přírodu, která nás obklopuje. Zemědělci tento nový smysluplný trend dobře pochopili a rozšířili své pole působnosti tím, že na svých farmách zřídili několik prodejních míst přístupných lidem, kteří si chtějí koupit jejich produkty. Tento nový způsob distribuce v menším měřítku mápřímý dopad na místní producentya je prospěšný pro každého z nás.
Co je to krátký potravinový řetězec?
Krátký řetězec je způsobdistribuce zemědělských produktů od producenta ke spotřebiteli, který zahrnuje pouze jednoho zprostředkovatele. Spotřebitelé stále více touží po přímém kontaktu s místními producenty. Chtějí se stravovat zdravě, konzumovat místní produkty a především vědět, odkud pocházejí produkty, které kupují. Díky krátkému distribučnímu řetězci atransparentnosti producentů jsou potřeby těchto nových spotřebitelů uspokojovány.
Jak se farma stává privilegovaným místem prodeje?
Aby se mohli zapojit do systému krátkých dodavatelských řetězců, museli místní producenti najít řešení. Jedním z nich bylpřímý prodej na farmě. Zemědělci zřídili na svých farmách obchody, kde prodávají své produkty. Ať už se jedná o zeleninu, ovoce nebo jiné produkty, tento nový způsob prodeje v blízkosti zákazníků má mnoho výhod, mezi nimiž je i prodej čerstvých a sezónních produktů.
Ne všichni se však rozhodli otevřít prodejnu na své farmě. Pro zemědělce, kteří nechtějí ztratit z dohledu prodej v krátkých distribučních řetězcích, existují i jiné způsoby prodeje řemeslných a místních produktů.
Tradiční prodej natržištích
Tento symbolický způsobprodeje produktů bez prostředníkůmezi zemědělcem a spotřebitelem je známý všem a existuje již od nepaměti. Účast na prodeji zemědělských produktů na trzích umožňuje oslovit větší počet zákazníků a navázat cenné obchodní vztahy. Spotřebitelé mohou nakupovat v klidu a objevovat zemědělské produkty ze svého regionu, aniž by museli vstupovat do obchodu, a navíc mohou využít rad samotného producenta.
Prodejní družstva fungující na kolektivním principu
Zemědělská družstva jsouprodejní místa, která sdružují několik místních producentů. Tento typ prodejního místa umožňuje spotřebitelům nakupovat od různých producentů současně a mít přístup k široké škále produktů, aniž by museli cestovat.
Užitečnost košů se sezónními produkty
Některé farmy prodávajíkoše se sezónní zeleninou, které si spotřebitelé mohou zakoupit formou předplatného nebo jednotlivě, přímo na farmě nebo s doručením. Jedná se o koše se sezónní zeleninou nebo ovocem, jejichžobsah se liší v závislosti na aktuální sklizni. Zemědělec poskytuje svou úrodu do košíku v souladu s realitou produkce.
Lsnadnost prodeje přes internet
Zemědělství se také vyvíjí s dobou. Aby zvýšili distribuci svých potravinářských produktů, někteří zemědělci rozvíjejíonline prodejní stránkyna internetu. Díky sociálním sítím tak oslovují přímo místní spotřebitele. To jim umožňuje sdílet svůj životní styl a být transparentní, pokud jde o jejich způsob produkce a fungování jejich farmy.
Chcete se dozvědět více o farmářských hostincích a agroturistických usedlostech?
Prodej potravinmůže být zajištěn také prostřednictvím odpovídajícího stravovacího servisu, často v bio kvalitě. Některé farmy totiž část svého provozu přeměňují na hostinec anabízejí stravování. Je to způsob, jak:
- představit účel vlastní produkce;
- sdílet svůj každodenní život;
- nabídnout potraviny od jiných zemědělců ze stejného území.
- přímý prodej od výrobce spotřebiteli ;
- absence průmyslové zpracování produktu;
- vyhnutí se distribučnímu řetězci velkých obchodních řetězců;
- udržení místního zemědělství.
- zcela lokální;
- přímo od farmáře;
- pro domácí produkty.
- podílet se na solidární a odpovědné ekonomice;
- být v přímém kontaktu s producenty;
- nakupovat přímo u producentů;
- přispívat k udržitelnosti a oživení drobného zemědělství;
- zvýšit marži, kterou zemědělci dosahují při prodeji;
- zemědělcům získat přímou odměnu;
- snížit izolaci zemědělského světa od vašeho;
- naslouchat potřebám rolníků;
- snížit náklady na dopravu potravin tím, že se vydáte přímo k zemědělci.
- obalů;
- plýtvání potravinami;
- dopravy;
- balení;
- spotřeby vody;
- pesticidů.
- zdravější;
- kvalitnější;
- čerstvější;
- bohatší na vitamíny a živiny;
- chutnější;
- více sezónní.
- vzít si s sebou nákupní tašku;
- vyrazit pro potraviny na kole nebo pěšky;
- nakupovat maso u řezníka ve vaší čtvrti;
- nakupovat sezónní zeleninu a ovoce u producenta v blízkosti vašeho bydliště;
- nakupovat v družstvech nebo místních obchodech;
- procházejte se po trzích ve vašem regionu;
- uvědomte si bohatství místních producentů ve vašem regionu,
- myslete na to, abyste omezili množství obalů a tím i odpadu.
Farma s penzionem má několik výhod
pro zachování zemědělství a životního prostředí, jako například:Agroturistikavám nabízí jedinečné zážitky. Navíc se tento rychle se rozvíjející princip zakládá najiném způsobu spotřeby zboží a služeb:
Farma s penzionem je také místem, kde mohou spotřebiteléodjetnadovolenou. Tímto způsobem, jak vylepšit pověst svého povolání, zemědělci otevírají svéhospodářství turistům, kteří hledají autentičnost a nový pohled na jejich způsob života.
Jaký je dopad krátkých dodavatelských řetězců na zemědělství?
Spotřeba, která se nyní zaměřuje najediného prostředníka mezi producenty a spotřebiteli, tj. na krátké dodavatelské řetězce, má přímý dopad na zemědělství. Tento nový způsob spotřeby umožňuje:
Jaké jsou výhody krátkých distribučních řetězců?
Krátké distribuční řetězce mají mnoho výhod pro zdraví všech, pro životní prostředí i pro společnost obecně. Tento první krok směrem kzávazku konzumovat jinakčasto vede k dalším! Díky konzumaci v krátkých distribučních řetězcích můžete bez obav zahájit změnu mentality a komunikativního chování.
Značný dopad na životní prostředí
Krátké dodavatelské řetězce přineslypozitivní povědomí o zemědělství. Tato uvědomělá spotřeba významně snižuje ekologický dopad, zejména díky omezení:
Pozitivní dopady na vaše zdraví
Mnoho spotřebitelů tvrdí, že se cítízdravěji, protože konzumují místní produkty. Potraviny pocházející zbiologického zemědělstvíjsou zdravější. Při konzumaci místního ovoce a zeleniny pociťují nárůst energie a změnu v pocitu sytosti. Spotřebitelé tvrdí, že jejich strava je:
Sociální důsledky odklonu od masové spotřeby
Tím, že se vyhýbáte velkým obchodním řetězcům a jejich dlouhým uličkám plným bezduchých potravin, vytváříte nové vazby s producenty. Tím, že nakupujete u nich, vracíte zemědělství jeho sociální rozměr. Otevíráte dveře lidským vztahům, které od vzniku velkých obchodních center neexistovaly.
Značný ekonomický dopad pro místní aktéry
Výhody krátkých dodavatelských řetězců nejsou pouze sociální, environmentální a zdravotní. V tomto přístupu k jiné spotřebě však zůstává jeden zásadní bod, který se promítá do významné ekonomické výhody. Produkce potravin a rozumná místní spotřeba přispívají kekonomice vašeho regionu. Mentalita se mění pomalu, ale jistě. V současné době mnoho lidí angažovaných v iniciativě Autre Demain (Jiná budoucnost) prosazuje místní spotřebu u zemědělských podniků ve svém regionu za účelemsolidární a odpovědné ekonomiky. A to má své následovníky!
Jak změnit svůj způsob spotřeby?
I když to zabere čas, rozvoj krátkých dodavatelských řetězců je nepopiratelný. Je samozřejmé, že zásadní změna způsobu spotřeby se nedá provést ze dne na den. Může to mít dopad i na vaši organizaci, a to jak na vaše stravovací návyky, tak na organizaci vašeho každodenního života.
Tato místní spotřeba, přímo u producentů, má také vliv na správu vašeho rozpočtu. Na rozdíl od obecně přijímaných představ není tento typ změny chování nutně na úkor spotřebitele. Zemědělci mají zase možnost nabízet svépotravin za cenu, kterou si sami určí, a především za spravedlivou cenu. Díky zapojení do systému krátkých dodavatelských řetězců mají výkyvy na trhu menší dopad na producenty, kteří si tak mohou dovolit vyšší odměny.
Jaké každodenní kroky vedou k ekonomičtější, ekologičtější a spravedlivější spotřebě?
Jednoduché každodenní činnosti mohou nastartovat změnu. Zkuste:
Chcete-li přispět k udržitelnosti zemědělství ve vašem regionu a podpořit zemědělce v obtížné situaci, můžete také objednat na našem webu. Část našeho obratu věnujeme sdružení „solidarité paysans“.
Upřednostňujte krátké dodavatelské řetězce, nezbytný krok pro budoucnost!
Krátké dodavatelské řetězce zůstávají ideálním řešením, pokud chcete pečovat o své zdraví a zajistit budoucnost malých zemědělských podniků. Pomozteobnovit prestiž povolání zemědělce, navštivte přímo jejich farmy, abyste objevili jejich hospodaření a úžasné produkty zdravého zemědělství. Budete překvapeni a potěšeni bohatstvím svého regionu.Staňte se aktéry světa zítřka, daleko od globalizace. Rozhlédněte se kolem sebe: zemědělci ve vašem okolí čekají, až uspokojí vaše potřeby. Krátké dodavatelské řetězce jsou naší společnou budoucností! Tento malý krok k uvědomělé spotřebě může mít velký dopad na budoucnost nás všech. Zamyslete se nad tím!