V neděli 4. dubna oslavíme Velikonoce a jistě i vítězství v honbě za čokoládovými vajíčky, která najdeme v našich zahradách (nebo v našich bytech, to také funguje). Francouzi jsou velcí konzumenti vajec, protože jich ročně spotřebují 217!
Pokud jde o čokoládová vejce, každoročně se jich prodá ne méně než 4000 tun. Ale znáte opravdu podrobně vejce a tradice spojené s vejci během období půstu ? Je to příležitost vrátit se k jednomu z nejčastěji konzumovaných potravin, ať už čokoládovým nebo nečokoládovým!
Co je to vejce?
Vejce je jedním z nejzajímavějších procesů, který připomíná téměř kouzlo. Slepice snáší vejce každý den a k tomu nutně nepotřebuje kohouta. Většina chovatelů nosnic totiž kohouty nechová a upřednostňuje celibát. V takovém případě bude vejce neplodné. Během jeho tvorby se vajíčka slepice vyvíjejí a po 10 dnech se z nich stane žloutek. Po průchodu kanálkem zvaným vejcovod se kolem něj během několika hodin vytvoří bílek.
Pokud jde o skořápku , ta se tvoří díky působení vápníku , který je uložen v kostech a střevech slepice. Dobře krmená slepice znamená pevnější skořápku! Vejce tak získává vejčitý tvar a mineralizuje se krystaly kalcitu . Tato mineralizace je jednou z nejrychlejších v živém světě!
Jak správně vybrat vejce?
Ne všechna vejce jsou stejná, a proto je důležité věnovat pozornost původu a chovným podmínkám slepic. K tomu je nezbytné podívat se na kód vejce uvedený na skořápce. První číslice totiž udává, v jakém prostoru byla slepice chována: 0 pro chov ve volném výběhu, 1 pro chov v průmyslové budově s přístupem na pastviny, 2 pro chov v průmyslové budově bez přístupu ven, ale s přirozeným světlem a 3 pro chov v průmyslové budově s umělým osvětlením bez přístupu na pastviny.
Další dvě písmena označují původ vajec a poslední číslice označují číslo chovu z důvodu sledovatelnosti. Francie je největším evropským producentem vajec, proto jsou francouzská vejce převážně přítomna na národním trhu.
Sledováním těchto ukazatelů se dozvíte více o kvalitě vašich vajec, protože údaje uvedené na obalech, jako „čerstvá vejce“ nebo „vejce z farmy “, jsou často zavádějící a nemají velký význam. Kromě toho je značka Label Rouge dalším doplňujícím údajem o kvalitě vašich vajec. Slepice chované pod touto značkou totiž obvykle mají lepší chovné podmínky. Kromě toho, že nyní víte, jak vybírat vejce, je na čase vám sdělit několik faktů o vejcích, díky nimž budete určitě spát lépe!
5 věcí, které byste měli vědět o vejcích
Vejce jsou dobré pro zdraví
Je známo, že jsou bohatá na bílkoviny, ale obsahují také antioxidanty, vitamíny A, B12 a D, stejně jako 9 aminokyselin, které přispívají k dobrému zdraví tkání a buněk v těle. Konzumace vajec také posiluje vlasy, nehty a udržuje svaly v dobré kondici.
Vaječná skořápka je porézní
To je hlavní důvod, proč absorbuje pachy jiných potravin. Chuť vajec se také může změnit, proto je nutné vejce správně skladovat v krabici určené k tomuto účelu.
Vejce nemají všechny stejnou barvu
Barva skořápky závisí na plemeni slepice. Vejce existují ve všech barvách: hnědá, bílá, zelená, zkrátka ve všech barvách duhy. Proto se ve Francii vyskytují spíše béžová vejce, zatímco ve Spojených státech jsou spíše bílá. Od teď budete tomuto detailu věnovat větší pozornost, když se vydáte na cestu!
Vejce nikdy nemyjte
Ochranná vrstva na skořápce se při kontaktu s vodou odstraní a může způsobit riziko kontaminace. Ve Spojených státech (opět!) se vejce musí skladovat přímo v chladu, protože se před prodejem myjí.
Ponořte vejce do sklenice s vodou, abyste zjistili, zda je ještě poživatelné
pokud je čerstvé a potopí se, je třeba ho rychle spotřebovat; pokud zůstane uprostřed sklenice, není již poživatelné; pokud plave, není již poživatelné. Nyní, když víte vše o vejcích, pojďme se podívat na čokoládová vejce.
Starověké kořeny velikonočního vejce
Původ velikonočního vejce sahá až do starověku, kdy bylo zakázáno jíst vejce během postního období. Vejce snesená slepicemi se uchovávala až do Velikonoc, kdy byla po požehnání a pomalování rozdána dětem. Egypťané a Peršané je malovali jako symbol obnovy života, zatímco ve starověké Galii je druidové malovali červeně na oslavu slunce. V 9. století pak katolická církev rovněž zakázala konzumaci vajec, a tak se přebytečná vejce od slepic zdobila motivy, které dnes tak dobře známe.
V 17. a 18. století byla vejce na knížecích dvorech bohatě zdobena a nabízena s překvapením, aby přilákala pozornost. Ludvík XV. dokonce daroval jedno obrovské vejce své milence Madame du Barry, která v něm objevila sošku Amora!
Proč se slepičí vejce stalo čokoládovým…
Datum, kdy vznikl nápad vyrábět čokoládová vejce, není dosud známo. V 17. století se však v Alsasku začalo s propichováním vajec na jedné straně a jejich vyprazdňováním, aby se mohla naplnit čokoládou.
Až v 19. století se začala objevovat čokoládová vejce díky novým technikám zpracování kakaové hmoty a vzniku speciálních forem, které umožňovaly získat vejčitý tvar. Dnes jsou čokoládová vajíčka široce dostupná a lze je najít ve všech tvarech, příchutích a barvách. S těmi od slepic už nemají moc společného, ale i nadále potěší malé i velké !
A co v tom všem slepice?
Je jisté, že 4. dubna bude králík (články o tomto zvířeti s velkými ušima najdete na blogu) konkurovat slepici, protože to bude on, kdo se postará o doručení, a to i přes zákaz vycházení. Jako symbol plodnosti a lásky byl křesťany přirozeně spojován s Velikonocemi. Do té míry, že si lidé začali představovat, že to byl králík, kdo roznášel vejce, na úkor nešťastné slepice.
Přitom se velmi snaží. Zatímco v roce 1900 snesla slepice v průměru 80 vajec ročně, dnes je to více než 300 vajec ročně u slepic chovaných v klecích ! Hlavní příčinou je genetická selekce, vytvoření hybridních nosnic , ale také změny v jejich stravě.
Morfologie slepice se mění
Intenzivní chov zcela změnil svět drůbeže, a to i fyzicky. Slepice mají dnes morfologii zcela odlišnou od svých předků, a to jak z hlediska kostry , která je nadměrně velká, tak z hlediska chemického složení kostí , nebo dokonce genetiky obecně. Jsou také větší, ale v důsledku toho také žijí kratší dobu: zatímco divoký kohout má průměrnou délku života mezi 3 a 11 lety, nosnice žijí pouze jeden rok!
Zdá se tedy nezbytné přehodnotit způsob konzumace vajec a zvýšit povědomí o osudu těchto opeřených dam . Například snížením spotřeby vajec se budete moci dívat na slepice ve vaší zahradě bez pocitu viny! Upřednostňujte čokoládová vejce před vejci od našich přátel a vyhnete se tak jaterní krizi.
A teď už víte vše o slepicích a jejich každodenních darech. Velikonoce už pro vás nemají žádná tajemství! Vy, milovníci vajec i slepic, ať už živých nebo čokoládových, chápete jejich místo a význam v našich životech. Předáváním těchto hodnot našim opeřeným přátelům z generace na generaci zajistíte jejich přežití a budete si moci lépe vychutnat své (velikonoční) vejce. A nezapomeňte, jednou slepice, vždy vejce!