Kráva se v běžném jazyce nazývádomácí skot, ať už se jedná o samicisamicinebosamec, nebo podle svéhoplemene, obvykle druhubýk. V přesném smyslu se tento název používá prodospělé samiceněkolika velkýchsavců, zejménaskotu, losů, slonů, lachtanů a velryb.
Domácí krávyjsou jedním znejběžnějších zvířatnafarmáchpo celém světě a francouzský jazyk má několik slov pro označení těchto zvířat v různých věkových kategoriích. Telátko se nazývátele. Telátko samice se někdy nazývátelátko jalovicea telátko samcetelátko býk.
Chováte na své farmě skot a chcete každému z nich dát specifické jméno?Přečtěte si náš článek a najdete 92 nápadů na jména pro vaše krávy.
V tomto článku vám poskytneme spolehlivé informace o tomto plemeni domácích zvířat. Čtěte dál a dozvíte se více o tom, jak se starat o krávu.
Přírodní historie
Samci i samice majírohya ačkoli jsou u mnoha plemen krátké, mohou dosáhnout spektakulární velikosti, jako u krav zTexasuaafrických krav. Některá plemena jsou geneticky bez rohů a mnoha dalším kravám mohou býtrohy odstraněny(tj.pupeny jejich rohů jsou zničeny) v mladém věku, aby se usnadnil jejich transport a zvýšila bezpečnost při práci s nimi. Krávy jsou známé svými velkýmimléčnými žlázami (mammary), nazývanýmivemenem, které mají<čtyři struky (bradavky).
Krávy jsou dobře přizpůsobené pastvě (krmení se trávou), mají široká ústa a specializované zuby.strong>pastvě(krmení setravou), mají širokou tlamu a zuby přizpůsobené k pojídánítvrdé vegetace. Dospělí jedinci mají 32 zubů, ale nemají horní řezáky ani špičáky, místo toho majígingivální polštářek, který slouží k trhání trávy.Stoličkymajíkruhovité hřebeny Nejdůležitější adaptací krav a dalšíchpřežvýkavcůje jejichžaludek, který se vyznačuječtyřmi komoramijakokvasná nádrž. Uvnitřbachoru, největší komory žaludku,bakteriea dalšímikroorganismytrávíodolné rostlinné vlákniny(celulózu). Aby tento proces usnadnily, krávy potravu několikrát vyvrhují a přežvykují, než postoupí do zbytkutrávicího systémuprostřednictvím ostatních komor žaludku. Tento proces, nazývaný „žvýkání“, umožňuje třídittrávitelné látky(látky, které se právě tráví) a vstřebávatživiny. Díky tomu, že si krávy později dávají na čas s přežvykováním potravy, nemusí při jídle dobře žvýkat. To jim umožňuje rychle přijímat velké množství trávy, i když jsou v zranitelné poloze hlavou dolů, která je nezbytná pro pastvu. Kravy jsou obecněpodsaditéa mají dlouhé aobdélníkovétělo. Hovězí dobytekna masoje svalnatější;mléčnýdobytek má spíše obdélníkový tvar. Krávy se nazývajíhrbaté; každýjedinecmá na zádech hrbol. V tomto článku se dozvíte, jaké výhody má kráva pro malé i velké. Hlava je malá v poměru k velikosti těla, má dlouhý a rovný čenich. Tato zvířata mají silný krk a výraznébradavky. Další fyzické charakteristiky se liší podle plemene, jako je poloha uší nebo délka nohou. Hmotnostavelikostse mezi plemenydomácího skotu. Některé váží více než 3 000 liber. Samice mléčné rasykanadskéváží mezi 1 000 a 1 100 librami. Býcicharolaisváží od 2 000 do více než 2 500 liber a krávy od 1 250 do více než 2 000 liber. Ve věku 2 let váží modří býcibelgickéhováží v průměru něco málo přes 1 700 liber a měří přibližně 53 palců, zatímco samice stejného věku váží v průměru něco málo přes 1 100 liber. Preferovaná hmotnost dospěléhobýka Dexter, menšího plemene, je méně než 1 000 liber; preferovaná výška je 38 až 44 palců v kohoutku; tříletá samice Dexter by měla měřit mezi 3 a 3 1/2 stopy v kohoutku a vážit méně než 750 liber. Barva se u jednotlivých plemen velmi liší.Devonsmají sytě červenohnědou barvu.Holsteinsmají charakteristický černobílý „kravský potisk“.Dutch Beltedjsou černé s výrazným bílým pruhem kolem břicha. U jiných plemen se barva liší od jedince k jedinci.Například brahmany mají barvu od světle šedé až po téměř černou. Některé kusy jsou načervenalé. Krávy jsoukořist. Jejich oči jsou umístěny po stranách hlavy, což jim umožňuje vnímat pohyby kolem nich. Trvá jim déle, než se soustředí na konkrétní objekty. Jejich vynikající periferní vidění vytváří panoramatický efekt po stranách. Jejich sluch je citlivější na vysoké tóny, a tomléčné plemenavíce nežmasná plemena. Býtek je býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek býtek Aby vytrhlo trávu nebo rostlinu, ovine skot svůjjazyk kolem rostliny a odřízne ji svými spodními zuby. Místo horníchřezáků má skot „zubní polštářky“, které jsou ideální pro drcení hrubé trávy a jinérostlinné hmoty. Kráva jepřežvýkavec s čtyřkomorovým žaludkem. Tyto čtyři komory jsoubachor,
Fyzické vlastnosti krav
1. Tělo
2. Hmotnost
3. Barva
4. Zrak a sluch
5. Trávení
Jak se starat o krávu?
Prvním krokem, ať už kupujete jednotlivou krávu pro potřebymlékaamléčných výrobkůpro vaši rodinu, nebo kupujetecelé stádomasného skotu nebo dojnic, je ujistit se, že máte finanční prostředky na to, abyste se do tohoto dobrodružství pustili.
Jedna kráva je velmi nákladná, pokud vezmeme v úvahu krmení,ubytování,voduaveterinární péče. Než se do toho pustíte, ujistěte se, že máte dostatečný příjem a že jste si odložili dostatek peněz na financování svého projektu.
Dalším krokem je vybavení vašich prostor. I když chováte pouze jednu dojnici, musíte jí zajistit bezpečné a pevné přístřeší s podlahou, která se snadno čistí a je protiskluzová.
Naučte se snadno nakreslit krávu podle pokynů v tomto článku na blogu, který připravil náš obchod.
Zajištěním bezpečných, čistých, pohodlných a příjemných prostor pomůžete svémudobytkuzůstat v klidu, což je velmi důležité, protože usnadňuje manipulaci s ním, zlepšuje kvalitu mléka a masa a zaručuje bezpečnost.
Budete také potřebovat pevnýohrad, abyste mohli oddělit dobytek pro veterinární péči a další nezbytnou manipulaci. Otevřená a krytá pastvina je dalším důležitým doplňkem, který poskytuje ochranu před sluncem a je vhodným místem pro krmení více kusů skotu. &
Spokojený skot, chovaný v bezpečném a čistém prostředí, je mnohem méně náchylný k onemocněním nebo úrazům, které mohou vést k problémům sležící krávy. Ležící kráva je kráva, která není schopna sama vstát.
Existuje mnoho důvodů, proč k tomu může dojít, a mnoha z nich lze zabránit udržováním vašeho pozemku v dobrém stavu. Jedním z mnoha důvodů může býtnadýmání, které lze léčit několika způsoby, například pomocíhydrogenuhličitanu sodného.
Zdraví a výživa krav
Než pustíte krávu na svůj pozemek, musíte se ujistit, že máte k dispozici dobrý zdroj vysoce kvalitního krmiva,píceasiláže. Siláž je podobnásenu a vyrábí se z různých druhů zelených a listnatých rostlin.
Je nasekána a konzervovánafermentacíaokyselení. Siláž je speciálně připravována propřežvýkavce(tj. ovce, kozy a skot).
Musíte také zajistit, abyste měli k dispozici dostatečný a bezpečný prostor pro skladování krmiva, sena, siláže, doplňků a dalších zásob. Nikdy nedávejte svému dobytku zkažené, plesnivé nebo zrezivělé seno nebo krmivo. Konzumace nekvalitního krmiva může vaše hospodářská zvířata onemocnět nebo je prostě odradit od jídla.
Pokud chcete získat více informací o krávách, doporučujeme vám přečíst si tento článek na blogu.
Skot může přestat jíst z řady důvodů, mezi které patří nekvalitní krmivo, nedostatečná výživa anemoc. Kromě toho, že musíte mít k dispozici dostatečné množství kvalitního krmiva pro své krávy nebo dobytek, je třeba si vybudovat dobrý pracovní vztah s místním veterinářem a zemědělským poradcem.
Oba tito odborníci jsou nepostradatelní, protože vám pomohou identifikovatzdravotní problémyvašeho dobytka a udržet vás na správné cestě, pokud jde oočkování.
Jak krmit krávy?
Skot patří mezipřežvýkavce, mají tedy čtyři žaludky. Je důležité je správně krmit, aby se podpořila správná rovnováha prospěšných bakterií ve střevech a usnadnil se tak jejichtrávicí procesv několika fázích.
U nových skotů je důležité vědět, co jedli, a poskytnout jim totokrmivo, alespoň během prvních týdnů. Jakékoli změny ve stravě provádějte velmi postupně během prvních 7 až 10 dnů.
Náhlá změna krmení může narušit rovnováhu užitečných střevních bakterií a způsobit nežádoucí změny vpHtrávicích šťávách krav.
Možná vás překvapí, kolik krmiva mohou skot konzumovat. Skot chovaný proprodukci masanebo mléka musí denně konzumovat přibližně 3 % své celkové tělesné hmotnosti v krmivu.
Kromě toho musí mít neustále k dispozici krmivo nebo siláž, aby jejich trávicí systém zůstal aktivní. To zajišťuje jeho správné fungování. Naopak skot, který nemá cookusovat, se stává neklidným, což má negativní vliv na jeho celkové zdraví i na kvalitu a množství produkovaného mléka nebo masa.
V období sucha nebo když jsou vaše krávy březí nebo kojí telata, možná budete muset použít doplňkové krmivo bohaté nakalorie. Zde je několik vhodných možností:
- Bavlníkové semínko
- Sójová moučka
- Ječmen
- Pšenice
- Chlorofyt
- Oves
- Kukuřice
Poraďte se se svým veterinářem azemědělským poradcem, abyste vybrali správnévitamínyaminerály, které je třeba přidat do krmiva vašich zvířat, abyste dosáhli nejlepších výsledků. Vždy je dobré mít po ruce blok minerálů a blok bílé soli. Je lepší je umístit pod přístřešek, aby nebyly zničeny a zmařeny deštěm.
Domestikace a ekonomická produkce
Krávy jsou domácí zvířatakopytníci(savci s kopytami) a vyskytují se všude, kde žijí lidé. Celosvětový stav krav byl v roce 2016 odhadován na téměř miliardu zvířat, přičemž nejvyšší populace mají Indie, Brazílie aČína(společně chovají přibližně třetinu všech krav).
Krávy byly poprvé domestikovány před 8 000 až 10 000 lety z pratur<,divokého druhu skotu, který se kdysi vyskytoval vEurasie. Divoký pratur vyhynul na počátku 17. století v důsledku nadměrného lovu a ztráty přirozeného prostředí v důsledku rozšiřování zemědělství(adomácích stád). Dnes existují dvě široce uznávané krávy:zebuzAsiezvýchodníneboZantoua bezhlavé krávy zezápadní Evropy,ačkoli se tyto dva druhy mohou snadno křížit. Genetické studie ukázaly, že oba druhy pocházejí z bizona, ale jsou výsledkem nezávislých domestikačních procesů.
Krávy byly nejprve domestikovány jako „všestranná“ zvířata, která se používala jakotažná zvířata, ale také pro jejich mléko a maso. Regionální specializace vedly k vytvoření řady odrůd nebo plemen přizpůsobených různýmklimatickým podmínkámnebo byly vybrány pro zdůrazněnídůležitých vlastností, jako jeprodukce mléka nebo masa. Krávy jsou člověkem využívány mnoha dalšími způsoby, zejména jako zdrojkůžeprooděvya další výrobky a, ačkoli je to kontroverzní, jako účastnice sportovních akcí (například býčí zápasy, rodeo a rodea). Krávy mohou také sloužit jako měřítko bohatství a v některých náboženstvích jsou dokonce uctívány jako posvátná zvířata (viz posvátnost krávy). HistorickyEvropanézeseverustavěli své obydlí vedle nebo nad kravíny, čímž vytvářeli „stodoly“ vytápěné tělesným teplem krav.
Všechnasavciprodukují mléko, aby nakrmili svá mláďata, ale dojnice, jako je slavná krávaHolstein-Friesian, byly speciálně vyšlechtěny, aby produkovaly velmi velké množství mléka. Jelikož mléko produkují pouze samice, je jich vmléčném průmyslu mnohem více.Býcijsou často velcí, silní a agresivní a jejich chov je náročnější. Proto se v moderníchmléčných farmáchvětšina páření provádí umělou inseminací a býci žijí pouze v několika specializovaných zařízeních. Různé
Nenechte si ujít nabídky našeho malého obchodu s kolekcí krav.
Typická západní dojnice se obvykle dojí dvakrát denně a produkuje v průměru 30 litrů mléka denně; skutečné množství však závisí na věku a plemeni krávy. Většina moderních dojení se neprovádí ručně, ale pomocí strojů.
Krávy mají obvykle své prvnítelátko, když jim je něco málo pod dva roky, typická jsou jediná telata, i když se někdy narodídvojčata, a každá kráva může porodit deset nebo více telat. I když krávy mohou žít 20 let nebo déle, starší dojnice jsou často vyřazovány z komerčních stád a používány na maso, když jejich mléčná výkonnost začne klesat.
Maso zstrong>dospělých kravse nazývá „hovězí“ ; maso telat (obvykle poražených ve věku tří měsíců) se nazývá „telecí“.Masný skot, jako jsou běžné plemenaHereford a Aberdeen-Angus, jsou chováni pro produkci svaloviny/strong>než mléka a jsou často mnohem větší než dojnice. Masná plemena skotu se liší v rychlostirůstu, obsahu tuku v mase, odolnosti vůči chorobám a schopnosti snášet sucho. Kroměsvalového masa jsou lidmi konzumovány také různé orgány krávy, včetně jater, ledvin, srdce, mozku a různých žláz. Ve srovnání s dojnicemi jsou masná skot obecně chována v méně intenzivních systémech, protože nejsou denně ošetřována pro dojení.